Gezondheidsvoordelen van sauna

Een bezoek aan de sauna draagt bewezen bij aan je persoonlijk welzijn. Het is heerlijk ontspannend maar draagt ook wezenlijk bij aan je gezondheid.

Een bezoek aan de sauna hardt je lichaam af, maakt je weerbaarder tegen virussen zoals griep, helpt bij chronische pijnklachten zoals fybromyalgie en reuma, maar ook bij aandoeningen zoals diabetes type 2. In dit artikel vertellen we je het antwoord op de vraag: sauna als griepremedie, feit of fabel?

Natuurlijke warmtebronnen

Al vele duizenden jaren geleden ontdekte men dat natuurlijke warmtebronnen ons lichaam helpen regenereren. Sauna's werden gebouwd voor reiniging, plezier en ontspanning. Alle spa's hebben hetzelfde principe: je stelt je lichaam bloot aan verschillende temperaturen. Warmte ervaar je in de sauna en tijdens een opgieting, en koelte in een koud dompelbad, onder een koude douche of in de (koude) buitenlucht.

Temperaturen tussen de 80 en 120 ̊C

Bouw het verblijf in de hete omgeving langzaam op en kies uit temperaturen tussen 80-120 ̊C. Het is belangrijk om nadien goed af te koelen in een omgeving met temperaturen onder de 18 graden. En uitrusten (in de rustruimtes of in één van onze restaurants) hoort er ook bij. Volg de saunaroutine voor de beste sauna-ervaring. 

Laat de spanning los

Saunabezoeken kunnen helpen om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen. De warmte van de sauna en de rustige omgeving kunnen helpen om zowel fysieke als mentale spanning los te laten.

Bovendien helpt de warmte van de sauna om spieren te ontspannen en de pijn te verlichten bij mensen die last hebben van spierpijn, gewrichtspijn of chronische pijnklachten.

Nog meer gezondheidsvoordelen van de sauna:

  • Het kan hart- en vaatziekten voorkomen
  • Het helpt bij longziekten en griep
  • Kan huidaandoeningen genezen
  • Verlicht pijn bij chronische aandoeningen, zoals reuma en fibromyalgie
  • Harden van het lichaam (betere weerstand)
  • Reduceert stress
  • Vermindert het risico op diabetes type 2

 

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven en vermijd langdurige blootstelling aan de hitte, vooral als je gezondheidsproblemen ervaart. Raadpleeg je huisarts als je twijfelt over een saunabezoek.

Bronnen: Dr. med. Janka Zálešáková, specialist voor fysiologie, balneologie en revalidatiegeneeskunde

PD Dr. med. Rainer Brenke, hoofdarts voor natuurgeneeskundige behandelingen en adviserend arts van de Duitse saunavereniging.