Opgieten: Thermae 2000 tijdens de VNSWB Opgiet Cup

7 maart 2022

De opgieting. Iedere regelmatige saunabezoeker heeft er wel eens van gehoord of het meegemaakt. Ook bij Thermae 2000 vinden dagelijks meerdere opgietingen plaats in onder andere het Infinitum. Maar... wat is een opgieting eigenlijk en waarom is deze zo goed voor je?

Opgieten: Wat is het? 

Een opgieting is een van oorsprong Fins ritueel waarbij je nóg intenser kunt genieten van een sauna bezoek. Tijdens onze opgietingen bij Thermae 2000 wordt er een geurend mengsel van ijs en etherische oliën op de hete saunastenen gegoten. Het mengsel verdampt, waardoor de luchtvochtigheid in de sauna verhoogd wordt. De saunameester gebruikt tijdens dit ritueel een handdoek, waaier of ander wappermateriaal om de vochtige en geurige warmte in de ruimte te verspreiden. Dit wordt gedaan zodat de isolerende luchtlaag om de huid wordt verbroken. Hierdoor, in combinatie met de verhoogde vochtigheid, lijkt het alsof het een stuk heter is in de sauna. Tijdens de opgieting raakt je lichaam even oververhit. De lichaamstemperatuur kan oplopen tot zo’n 38,5° Celsius en de temperatuur van de huid tot wel 40° Celsius. Om deze warmte kwijt te raken ga je zweten en worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Op die manier wordt het lichaam van binnenuit gereinigd. Bovendien stimuleert de hoge temperatuur de aanmaak van antistoffen in je lichaam waardoor het de kans op een verkoudheid of griep verkleint. Los van deze gezondheidsvoordelen,  is een opgieting meer dan dat, het is een échte beleving die alle zintuigen stimuleert.

VNSWB Opgiet Cup 

Onze branchevereniging, de Vereniging voor Sauna- en Wellness (VNSWB), heeft een lang gekoesterde wens om meer aandacht te werven voor dit professioneel opgieten. Deze leidt dit jaar tot de eerste editie van de VNSWB Opgiet Cup! Tijdens deze competitie doen ruim 45 saunameesters mee en laten ze, ieder op eigen wijze, hun kennis voor het vak opgieten zien. Op 17 maart vindt een van de vier voorrondes van deze Cup plaats bij Thermae 2000!

En wat nog leuker is? Maar liefst vijf van onze eigen Thermae 2000 opgietmeesters doen mee! Wat zij het leukste vinden aan hun vak? Dat hebben we aan een aantal van hen gevraagd!

 

Omdat er altijd een stukje van de saunameesters zelf in zit, krijgt elke opgieting altijd persoonlijk karakter. Dit brengt saunaliefhebbers dichter bij elkaar” – Davey 

 

Het leukst aan opgieten vind ik dat je er allerlei kanten mee op kan. Je kunt even alles van buitenaf vergeten of helemaal los gaan op de muziek.” – Daphne

De Opgiet Cup bijwonen? 

Iedere opgietmeester heeft zijn of haar eigen persoonlijke manier van opgieten, iets wat ook terug te zien zal zijn tijdens de Cup. Ben jij ook zo benieuwd naar hun uitvoeringen? En wil je zien hoe belangrijk, ontspannend en leuk opgietingen kunnen zijn? Kom onze saunameesters dan op 17 maart de sterren van de hemel zien wapperen. Speciaal voor deze dag hebben wij een uniek dag arrangement ontwikkeld met toegang tot ons wellnessresort inclusief twee unieke VNSWB Cup opgietingen.

 

 

 

 


Terug