Mindfulness en mediteren vanuit DREAM

18 februari 2021 - Thermae 2000 redactie

Je hebt per dag wel 50.000 verschillende gedachtes. Probeer bijvoorbeeld maar eens tijdens het tandenpoetsen 2 minuten lang nergens aan te denken. Het is bijna niet te doen. Deze verschillende gedachtes wekken gevoelens en emoties op waardoor je uit balans of oververmoeid kunt raken. Door meditatie of mindfulness momentjes te nemen raak je minder snel uit balans.

In de derde aflevering van WELL-CAST spreken we Elvy, onze collega en meditatie expert. Elvy werkt ondertussen 27 jaar bij Thermae 2000 en is al 12 jaar mindfulness coach. In deze aflevering en blog onthult ze haar gouden meditatie tips en geeft ze antwoord op veel gestelde vragen. 

1. Is er een verschil tussen mindfulness en meditatie?
Ja, er zijn zowel verschillen als overeenkomsten. In beide gevallen is het de bedoeling om helemaal tot rust te komen. Het grote verschil is dat je bij meditatie een momentje creëert, terwijl het bij mindfulness eerder gaat over bewustzijn, dit kan je elke seconde van de dag doen.

2. Kan een goede nachtrust ook een moment zijn om gedachtes uit te schakelen?
Ja, slapen is de maximale ontspanning en is van absoluut belang. Als je goed slaapt ga je al uitgerust de dag tegemoet. Tijdens het slapen kan je alle prikkels van de voorbije dag / van de wereld verwerken.

3. Is mindfulness / meditatie voor iedereen geschikt?
Absoluut. Het is voor iedereen geschikt die even uit het drukke hoofd wil komen en wil afschakelen van alle prikkels om zich heen. Het is ook vooral aan te raden voor mensen die heel veel in hun hoofd zitten met hun werk, mensen die vaak achter een beeldscherm zitten of veel met cijfers bezig zijn.

Zelf mediteren? Gouden tips van Elvy tijdens het mediteren

In tegenstelling tot wat vele mensen denken, heeft meditatie niks met Boeddha of Oosterse wijsheden te maken. Vaak denken mensen dat allerlei dingen 'moeten', zoals een bepaalde houding aannemen of heel lang stil zijn, maar zo hoeft het helemaal niet te zijn. Zie het vooral niet als een verplichting en doe het zoals het goed voor jou voelt. 

Tijdens het mediteren worden je hersengolven trager waardoor je in een soort van trance komt. Deze trance kan je vergelijken met het gevoel net voordat je in slaap gaat vallen. Op dat moment wordt je hartslag vertraagd, waardoor je in een diepe ontspanning beleeft.

Creëer thuis ook bewustwording en neem een momentje voor jezelf.

  • Neem een houding aan die prettig is, het mag niet geforceerd aanvoelen.
  • Laat de gedachtes maar komen, laat ze toe en weet dat je er niets mee hoeft te doen.
  • Creëer een White Spot in je huis zonder wifi of telefoon.
  • Noem 3 dingen voor jezelf wat je vandaag gelukkig heeft gemaakt / jou een glimlach heeft gegeven.
  • Noem 3 dingen die jou een vervelend gevoel hebben gegeven vandaag.

Mediteren bij Thermae 2000

Bij Thermae 2000 kun je ook fijn mediteren. Het Infinitum staat voor het oneindige uitzicht, en in meditaties wordt ‘eindeloos’ vaak als metafoor gebruikt, het is tenslotte een eindeloze ontspanning. Meditatie past daarom perfect in het Infinitum. In het Infinitum kun je op veel verschillende manieren mediteren. Zo kan je een geleide meditatie volgen of zelf mediteren in één van de rustruimtes.

In rustruimte DREAM kan je 100% tot rust komen op een bed met een dekentje. Als je niet zo houdt van de stilte kan je altijd naar onze rustruimte LISTEN. Hier ontspan je in een infrarood stoel terwijl je luistert naar muziek. Tenslotte is het lezen van een goed boek ook meditatief. Ontspan dan in de rustruimte READ.

 

Heb jij behoefte aan een meditatie momentje en weet je niet zo goed hoe je dit moet aanpakken? Luister dan hier onze WELL-CAST mindfulness en mediteren vanuit DREAM.

 


Terug