Eerste Nationale Saunadagen een feit

7 januari 2016

Vereniging voor Nederlandse Sauna- en Wellnessbedrijven

De Vereniging van Nederlandse Sauna- en Wellnessbedrijven is een branche organisatie die in 2015 is opgericht met o.a. als doel de wellnessbranche in Nederland te vergroten door een nauwe samenwerking te starten met de sauna- en wellnessbedrijven in Nederland. Sinds de start van de vereniging zijn er zo’n 65 bedrijven aangesloten.

Doelstelling Nationale Saunadagen

Mede door de organisatie van deze dagen wil de VNSWB het percentage saunagangers de komende 5 jaar met 5 a 10% laten stijgen (op dit moment brengt 20% van de bevolking een bezoek aan de sauna, jaarlijks vergroot dit met 1 tot 2%). De VNSWB wil dat saunabezoek een onderdeel wordt van de leefstijl en minder wordt gezien als luxe product. 

“We willen dat in Nederland saunabezoek ook wordt gezien als bijdrage aan de gezondheid,” zegt Hans Dolman, voorzitter van de VNSWB. “In Nederland zien we dat saunabezoek wordt gestimuleerd door acties en kortingen, maar dat is niet goed voor de branche. Ons voorbeeld is Duitsland. Daar gaat zo’n 49% van de bevolking 2 a 3 keer per maand naar de sauna en wordt het zelfs preventief en curatief voorgeschreven door medici.”

De vereniging en haar leden willen met de Nationale Saunadagen vertellen dat sauna goed is voor lichaam en geest (ontstressen), preventief werkt tegen ziektes als griep en verkoudheid en goed is voor hart en vaatziektes), dat je langer vitaal blijft door regelmatig naar de sauna te gaan (vergrijzing) en dat sauna een ideale vrije tijdsbesteding is.

Informatieplatform

In eerste instantie worden de dagen gezien als informatief. “We willen mensen informeren over de voordelen van regelmatig saunabezoek, zowel aan saunagangers als niet-saunagangers”, geeft Dolman aan. Dat kunnen we niet alleen als branche-organisatie. We gaan op zoek naar partijen die zich bij ons willen aansluiten, zodat er landelijk erkenning en onderzoek komt voor het gezondheidsaspect van saunabezoek (bijv. met zorgverzekeraars of ARBO-diensten). 

Nationale saunadagen, ook in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg doet o.a. Thermae 2000 mee aan de Nationale Saunadagen, zo is er dagelijks een extra opgieting met uitleg waarom sauna gezond is. In dit wellnessresort vind men naast een uitgebreid saunalandschap een groot badenlandschap met thermale binnen- en buitenbaden. Het water wordt opgepompt uit eigen bron, diep verscholen in de Cauberg. 


Terug