Geef jezelf bloot

24 oktober 2023

Heb jij moeite om ongekleed naar de sauna te gaan? In deze blog delen we persoonlijke ervaringen van gasten die deze barrière hebben doorbroken, in de hoop anderen te overtuigen hetzelfde te proberen.

Voordelen van een saunabezoek

Allereerst, saunabezoeken bieden talloze voordelen, zowel fysiek als mentaal. De warmte van de sauna helpt spieren te ontspannen, de bloedcirculatie te verbeteren en de huid te reinigen. Het is een plek van totale ontspanning. Zeker als je geen beperking voelt van badkleding, ervaar je totale vrijheid.

Ervaring van Marianne: "Iedereen komt hier om te ontspannen, niet om te oordelen"

Marianne, 45 jaar oud deelt haar ervaring: “Ik liep de sauna binnen met mijn handdoek stevig om me heen geslagen en mijn ogen strak op de grond gericht. Ik voelde de blikken van anderen op me gericht, of dat dacht ik tenminste. Maar na een paar minuten begon er iets magisch te gebeuren. De warmte van de sauna en de ontspannen sfeer begon me gerust te stellen. Ik besloot mijn handdoek los te laten en voelde een golf van bevrijding over me heen komen. Het bleek dat niemand echt geïnteresseerd was in mijn lichaam, en ik realiseerde me dat iedereen hier was om te ontspannen, niet om te oordelen. Mijn eerste saunabezoek was een keerpunt. Ik overwon mijn angst en ontdekte een plek van totale ontspanning en zelfacceptatie. Sindsdien ga ik regelmatig ongekleed naar de sauna en kan ik met zekerheid zeggen dat het de beste beslissing was die ik ooit heb genomen.”

Ervaring van Paul: “Het was alsof de onzekerheden van me af gleden”

Paul, 35 jaar deelt zijn ervaring: “De gedachte om ongekleed naar de sauna te gaan stond me tegen. Ik had altijd al moeite gehad met mijn zelfbeeld en mijn lichaam. Maar ik hoorde steeds meer over de voordelen van de sauna, zowel voor de fysieke gezondheid als de mentale ontspanning. Dus besloot ik het te proberen. Toen ik voor de eerste keer de sauna betrad, voelde ik me kwetsbaar en blootgesteld. Maar na een paar minuten besefte ik dat iedereen in dezelfde positie was. Er was geen oordeel, geen kritiek, alleen respect en acceptatie.

Terwijl de warmte mijn lichaam omhulde, voelde ik de spanning wegsmelten. Het was alsof alle zorgen en onzekerheden van me af gleden. Ik was gewoon mezelf, zonder de druk van maatschappelijke normen. Na mijn eerste saunabezoek voelde ik me bevrijd. Ik besefte dat het er niet toe doet hoe je eruitziet; wat telt is hoe je je voelt. En in de sauna voelde ik me geweldig. Het was een openbaring en een keerpunt in mijn leven. Ik ga vanaf nu alleen nog maar ongekleed naar de sauna.”

Wanneer kan ik ongekleed naar de sauna?

Bij Thermae 2000 kennen we dagen mét badkleding, zonder badkleding en mixdagen. Op mixdagen wordt er in de baden wél badkleding gedragen, en is het saunagedeelte ongekleed. Bekijk hier de kalender en uitleg van badkleding- en ongeklede dagen.

Op 17 t/m 19 november hebben we voor het eerst een volledig ongekleed weekend!

De persoonlijke verhalen van Marianne en Paul laten zien dat voor het eerst ongekleed naar de sauna gaan inderdaad een overwinning op angsten en onzekerheden kan betekenen, en dat de sauna een plek is van zelfacceptatie en bevrijding. Probeer het eens uit en geef jezelf bloot!


Terug