Yoga als levenslange fix

23 augustus 2021 - Thermae 2000 redactie

Steeds meer mensen weten de weg naar de yogaschool te vinden. Eén keer per week een les volgen is voor velen namelijk een quick fix om hun verder overvolle leven te compenseren. Maar wat als blijkt dat je geen quick fix, maar een levenslange fix nodig hebt? Wat die fix nou precies is en hoe je zelf al de eerste paar stappen kunt zetten, lees je in deze blog.

Af en toe een yogales volgen lijkt voor velen dé manier om dat rustige, gebalanceerde en gelukkige leven te kunnen leiden. Maar hun leven daarnaast blijft hectisch, bestaand uit deadlines, een druk gezin, sociale contacten en altijd maar haast, waardoor die quick fix eigenlijk helemaal niet zo effectief is. Toch kan yoga met de juiste benadering een fix zijn – een levenslange fix zelfs. Voor die verandering in jouw leven wordt in de oude yoga filosofieën gesproken over elementen die elkaar versterken, en samen zorgen voor een transformatie.

Kom in beweging

Als eerste gaat het over in beweging en in actie komen, met toewijding, zodat jouw innerlijke vuur weer gaat branden en je lichaam en geest getraind en gezuiverd worden. Dit is even belangrijk als bijvoorbeeld jouw geloof in dat yoga jou verder brengt naar een gebalanceerd en gelukkig leven. Werk hier iedere dag aan, en begin klein met de volgende oefening:

Oefening: in beweging komen

  1. Beweeg 25 keer krachtig inademend via de neus, de armen zijwaarts omhoog en krachtig uitademend via de neus, de armen zijwaarts weer omlaag
  2. Spring 25 keer op de plek zo hoog als je kunt
  3. Ren één minuut lang op de plek zo snel al je kunt

Zorg voor een positieve mindset

Naast in beweging komen, is zelfstudie van belang: observeer je gedachten, gevoelens en patronen en maak jezelf er bewust van. Heb je vaak negatieve gedachten? Realiseer je dan dat je gedachten en gevoelens hébt, maar ze niet bént. Herken het gevoel dat je erbij krijgt en weet dat dit weer voorbij gaat. Wist je namelijk dat een heftige emotie gemiddeld maar 90 seconden duurt? Wat je aandacht geeft, groeit – dus als je het geen aandacht geeft, groeit het ook niet en kun je de patronen in jouw emoties actief veranderen. Met deze oefening kan je hier dagelijks aan werken:

Oefening: positieve sensaties

Ga comfortabel zitten met je ogen dicht en een rechte ontspannen rug. Adem 25 keer in gedachten inademend omhoog en uitademend omlaag langs de wervelkolom. Voel dat er een ritme ontstaat waar je met je aandacht bij kan blijven. Stop dan bij je hart en neem een van de woorden tevredenheid, dankbaarheid of compassie voor je. Voel deze in je hart en houd je aandacht daarbij. Blijf hier in stilte gedurende drie minuten en voel dan even na. Hiermee creëer je positieve sensaties.
 

Oefening: affirmaties

Beoefen affirmaties op dagelijkse basis. Affirmaties zijn positieve gedachten, waarbij door ze te herhalen, deze versterkende teksten onderdeel worden van je systeem, je onderbewustzijn en je overtuigingen. Bijvoorbeeld ‘ik ben in balans, ‘ik ben flexibel’ of ‘ik trek positieve energie aan’. Kies zelf de affirmaties die bij jou passen en herhaal ze dagelijks. Tip: hang ze op je spiegel of sla ze op als screensaver op je telefoon, zodat je er vaak aan herinnerd wordt.

Bewustzijn

Het derde aspect gaat over het bewust zijn van jezelf en alles om je heen. Pas dán beoefen je yoga in zijn volledigheid. Dan krijg je inzicht hoe je je leven zo kunt leven, dat het je altijd rust, balans en tevredenheid biedt. Ook buiten je yogamat! Namelijk, als je yoga op die manier beoefent, zal je leven buiten de yogales uiteindelijk ook minder gehaast en druk worden. Dan kun je makkelijker goede keuzes maken, ga je andere dingen belangrijker vinden en zal je ontdekken dat yoga een levenslang pad is dat je bewandelt, in plaats van een quick fix om in balans te zijn én te blijven.

Kennis maken met yoga

De elementen die hierboven worden beschreven, vereisen veel toewijding. Wil je eerst eens yoga ‘op de mat’ ervaren? Schrijf je dan in voor het 5-weekse programma Introductie in Yoga. Hier word je in de top van onze piramide, door een professionele docent van Yogaplace meegenomen in de basisprincipes van yoga en geniet je na de les van ontspanning in onze baden en sauna's. Meer weten? Klik hier >


Terug