Tweede plaats voor Davey in finale nationale VNSWB-opgietcup

22 april 2022

In de voorronde die in Valkenburg plaatsvond medio maart, kwam wellness manager Davey van Keulen als dagwinnaar uit de bus. Donderdag 21 april vond de finale plaats in Sauna de Heuvelrug in Veenendaal en eindigde Davey op een mooie tweede plaats!

Davey vertelt over de opgieting: “Bij het geven van een opgieting gaat het om het laten samenkomen van alle verschillende elementen als warmte, geuren, warmtebeleving, professionaliteit  en presentatie. Want pas als alle elementen in harmonie samenkomen, dan ga je het verschil maken tussen een opgieting en een beleving.” Het thema “To Build a home” gaat over een stevige basis, de fundering, die je nodig hebt om iets op te bouwen en waarop je kan terugvallen. Davey legt daarmee de link naar familie, die voor hem fungeert als stabiele basis om verder te groeien.

 

Wat is een sauna opgieting?

Een opgieting is een van oorsprong Fins ritueel waarbij etherische oliën, water en ijs op de hete saunastenen gegoten wordt. Het mengsel verdampt, waardoor de luchtvochtigheid in de sauna verhoogd wordt. De saunameester gebruikt tijdens dit ritueel een handdoek, waaier of ander ‘wapper’ materiaal om de vochtige en geurige warmte in de ruimte te verspreiden.

De isolerende luchtlaag om de huid wordt verbroken en je lichaam raakt even oververhit. De lichaamstemperatuur kan oplopen tot zo’n 38,5° Celsius en de temperatuur van de huid tot wel 40° Celsius. Om deze warmte kwijt te raken, transpireer je en worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Op die manier wordt het lichaam van binnenuit gereinigd. Bovendien stimuleert de hoge temperatuur de aanmaak van antistoffen in je lichaam waardoor het de kans op een verkoudheid of griep verkleint. Los van deze gezondheidsvoordelen,  is een opgieting meer dan dat, het is een échte beleving die alle zintuigen stimuleert.

 

Jury opgiet cup

En die beleving wordt steeds belangrijker. Waar anderen erg inzetten op het show- en theater element in een opgieting, past het authentieke opgieten meer bij zowel Thermae 2000 als de branchevereniging. De deelnemers worden dan ook gejureerd op: warmte, geuren, warmtebeleving, handdoektechnieken, professionaliteit  en presentatie.  

 

Passie voor opgietingen

Voor Davey is opgieten echt een passie, waar hij zijn medewerkers in traint en enthousiasmeert. Afgelopen jaren ging hij regelmatig met internationale saunameesters in training om het vak opgieten steeds beter onder de knie te krijgen.

Het verschil maak je met het plezier kunnen hebben in deze fantastische hobby. Dat is ook de belangrijkste les die ik probeer over te dragen aan onze collega’s: weet wat je doet, werk veilig, maar maak vooral plezier. Water over een hete kachel gieten is namelijk niet de kunst, maar met een goede balans tussen professionaliteit en plezier maak je het verschil!

Davey, gefeliciteerd met deze mooie prestatie! 


Terug