Ontdek het traditionele Chinese theeritueel

31 mei 2021

Wist je dat Nederlandse volwassenen gemiddeld 249 gram zwarte en groene thee per dag drinken? 19% van de volwassenen drinkt tenminste 3 koppen groene en zwarte thee per dag.

In de zevende aflevering van onze WELL-CAST spraken we met wellness & thee expert Jacqueline die ons meer vertelde over de oorsprong, de verschillende soorten thee en de kwaliteit van thee. Ook nam ze ons mee in het Chinese theeritueel: Gong Fu Cha.

Verschillende soorten en kwaliteiten thee 

Alle theesoorten, uitgezonderd kruidenthee en vruchtenthee zijn afkomstig van de Camellia Sinensis plant, die groeit in tropische en subtropische gebieden op een berg tussen de 2000 en 2500 meter. In tegenstelling tot wat we in de volksmond zeggen, mag je thee van kruiden of vruchten zoals gember, rozenbottel eigenlijk geen thee noemen. De correcte naam hiervoor is een infusie. Er zijn verschillende soorten thee:

  • Witte thee: De blaadjes van de Camellia Sinensis worden bij het productieproces van witte thee in het voorjaar geplukt. De blaadjes zijn in die tijd zeer jong en nog met dons overdekt. De witte thee wordt gestoomd en gewokt, waardoor oxidatie stilgezet wordt.
  • Groene thee: De blaadjes van de groene thee zijn iets ouder dan die van de witte thee, en worden heel het jaar door geoogst. De groene thee wordt, net zoals de witte thee, gestoomd en gewokt, waardoor oxidatie stilgezet wordt.
  • Zwarte thee: Deze thee wordt het meest bewerkt en is volledig geoxideerd. Zwarte thee bevat het meeste cafeïne en theïne.
  • Oolong thee: De smaak van deze thee zit een beetje tussen de groene en de zwarte thee in.
  • Infusie: Deze ‘thee’ wordt gemaakt van kruiden/ vruchten zoals: gember, verse munt en salie

Veel theeën hebben hun eigen werking. Zo stimuleert groene thee de vetverbranding en reguleert de infusie Salie de hormoonhuishouding.
Ook de kwaliteit van thee speelt een grote rol, er zijn namelijk verschillende gradaties in thee – kwaliteit hoog naar laag:

  • De whole leaf blaadjes
  • De broken leaf blaadjes
  • Fannings
  • Dust (theegruis)

De whole leaf en de broken leaf blaadjes hebben de hoogste kwaliteit en hebben het meeste smaak. Hoe ouder de bladeren zijn, hoe minder de kwaliteit is. In Nederland zitten we in een ‘theezakjes cultuur’, in deze zakjes zit theegruis in, wat staat voor de minste kwaliteit in de thee gradatie. 

De oorsprong - legende van thee 

Vandaag de dag is Indiä de grootste theeproducent in de wereld met 40.000 theetuinen. De oorsprong van thee komt echter uit China waar de theelegende ontstond. De legende verhaalt over de ontdekking van de heilzame eigenschappen van thee door de Chinese keizer Shennong. Hij liet zijn onderdanen het drinkwater eerst koken alvorens het te drinken, dit voor hygiënische redenen. Op een dag waren de Keizer en zijn onderdanen op reis en stopte ze voor een pauze. De keizer wilde wat drinken en vroeg zijn bedienden om water te koken. In de pan met water waaide op dat moment toevallig wat theeblaadjes van de struik die ernaast stond. De keizer dronk het water met theeëxtract en was verbaasd van de oppeppende werking. Vanaf dit moment heeft de keizer bepaald dat water waar blaadjes van de theeplant in zaten, een energie boost geeft en als medicijn gebruikt kan worden. Het gebruiken van verse theebladeren in heet water werd snel populair, en kwam in begin van de 17de eeuw naar Europa.

Theeritueel bij Thermae 2000

Zowel de Chinezen als de Japanners hebben van het theedrinken een uitgebreid ritueel gemaakt. Er zijn verschillende theehuizen in China, waar men het Chinese theeritueel toepast. Hier in Nederland drinken we thee om te hydrateren, terwijl in China & Japan ze van thee drinken een kunst maken.

Bij Thermae 2000 woon je het Chinese Gong Fu Cha theeritueel bij in Rustruimte READ. Terwijl onze wellness & thee expert jou door het theeritueel meeneemt, krijg je verschillende whole leaf theeën te proeven. Ervaar het harmonieuze ritueel, ontdek nieuwe smaken en geuren en neem een nieuwe ervaring met je mee.

Benieuwd naar dit speciale ritueel? Breid jouw wellnessdag of -overnachting uit met de Gong Fu Cha en boek deze ter plekke aan onze receptie of infopost.

   

 


Terug