Kom helemaal tot rust met aromatherapie

17 maart 2022

Uit veel onderzoeken blijkt dat we gemiddeld acht uur slaap per dag nodig hebben, maar dat we daar vaak niet aan komen. Piekeren en stress zijn hier een grote oorzaak van. Maar waarom hebben we eigenlijk slaap nodig?

Slapen is noodzakelijk voor het lichaam om energie te sparen en op te bouwen. Ook bepaalt slaap hoe je de volgende dag kunt functioneren. Met voldoende slaap kunnen al je cognitieve taken zoals spreken, onthouden en flexibel denken, goed worden uitgevoerd. Slaap is dus niet alleen belangrijk voor je hersenen, maar ook voor je lichaam. Hoe ziet een gemiddelde nacht eruit?

In een nacht doorloop je ongeveer vijf keer een slaapcyclus van 100 minuten. Elke slaapcyclus bestaat uit de volgende vier fases:

  • Sluimerfase

Tijdens deze slaapfase zit je tussen waken en slapen in. Dit is het moment dat je vaak voelt dat je moe wordt en het moeilijker wordt om je ogen open te houden. De hersenactiviteit wordt tijdens deze fase langzaam trager

  • Lichte slaap

Tijdens deze slaap ben je ontspannen, maar kun je snel wakker worden door prikkels om je heen. Dit is het moment dat je net aan het indoezelen bent en op weg bent naar een diepere slaap.

  • Diepe slaap

Tijdens deze fase ben je ontspannen, maar ben je ook heel ver weg. Je lichaam is volledig ontspannen en doet alles op een rustige manier. Wakker worden zal veel minder snel gebeuren. Op dit moment doet je lichaam kracht op voor de rest van de dag.

  • REM slaap

Tijdens de laatste fase van je slaapcyclus kom je in de REM-slaap, die staat voor Rapid Eye Movement. Tijdens deze slaap maak je snelle oogbewegingen, zijn je spieren volledig ontspannen en zullen je dromen starten. Vaak wordt deze fase ook wel de droomslaap genoemd.

De diepe- en de REM slaap zijn het belangrijkst in je slaapcyclus. Ze zorgen voor zowel lichamelijk als mentaal herstel, zodat je de volgende dag weer fris kunt beginnen.

Wie al vaker Thermae 2000 heeft bezocht, kent het als geen ander: na een dagje sauna ben je helemaal ontspannen en kun je genieten van een heerlijke nachtrust. Hoe dit kan? Tijdens een dagje wellness krijg je geen prikkels van de buitenwereld, vermindert je stress en hoef je helemaal niks. Kortom, je komt helemaal tot rust. Door deze ontspanning kun je in de avond beter slapen.

Droom weg in het Infinitum

Niet alleen ná een dagje wellness, maar ook tijdens je dagje Thermae 2000 kun je lekker wegdromen. Bij Thermae 2000 hebben we een speciale rustruimte ingericht om slapen te stimuleren door middel van aromatherapie; dit kun je ervaren in de DREAM ruimte in het Infinitum. Benieuwd? Reserveer dan snel je dagje wellness!

 


Terug