Nachtrust, met 4 praktische tips

19 augustus 2021

Hoe vaak hoor je mensen zeggen ‘Ik heb vannacht toch slecht geslapen!’. Er zijn veel meer mensen in Nederland die kampen met slaapproblemen dan op voorhand wordt gedacht. Medisch gezien spreken we van slaapproblemen bij slecht inslapen, lang wakker liggen en/of te vroeg wakker worden. Deze problematiek kan groten gevolgen hebben en ervoor zorgen dat je overdag moe, prikkelbaar en/of slaperig bent. Je kunt je wel bedenken dat dit op de werkvloer of in het verkeer kan zorgen voor kritieke situaties.

In deze eerste podcast aflevering van onze WELL-CAST Zomereditie spreken we ACT-slaapcoach Aline Kruit over nachtrust. Ze legt uit wat de impact is van een verstoord slaapritme op het dagelijks leven en ze geeft meerdere tips voor een goede nachtrust.

Over Aline

Aline is arts, ACT-coach, docent, spreker en schrijver. Ze heeft haar carrière als arts gecombineerd met een opleiding tot Acceptance and Commitment (ACT) therapeut. Haar kennis en ervaring draagt ze nu over aan anderen als docent aan de ACT-basisopleiding.

Haar interesse in slaapproblematiek is ontstaan tijdens haar werk als therapeut in de geestelijke gezondheidszorg. Het werd Aline al gauw duidelijk dat slaap een groot onderwerp was bij haar cliënten en dat deze klachten onvoldoende werden uitgelicht in een behandelplan.

Deze inzichten hebben ertoe geleid dat Aline tegenwoordig als ACT-slaapcoach in haar eigen praktijk mensen helpt met slaapproblematiek en door middel van haar boeken talloze mensen tips geeft voor een goede nachtrust.

Wat kan je zelf doen? 4 praktische tips voor een betere nachtrust:

-        Leer je eigen bioritme kennen. Ben je een ochtend- of avondmens? Hoeveel slaap heb je nodig? Probeer eens uit te vogelen welk ritme bij jou past. Dit kun je doen door in het weekend of in een vakantie verschillende slaaptijden uit te proberen. Wanneer je dit weet kun je je dagelijkse activiteiten hierop afstemmen.

-        Laat je gedachten aan je voorbijgaan. Veel mensen beginnen met piekeren zodra ze in bed gaan liggen. Aline’s tip is om niet in deze spreekwoordelijke gedachtentrein stappen, maar deze aan je voorbij laten gaan. Dit doe je door op je ademhaling te focussen zodra je merkt dat je gedachten afdwalen en je begint te piekeren. Meestal vraagt dit enige oefening en kun je jezelf trainen om te stoppen met piekeren door dit iedere dag te proberen totdat het een gewoonte wordt.

-        Creëer een omgeving waarin je je op je gemak voelt. Een slaapkamer met rustige kleuren, niet te veel poespas en elementen die bijdragen aan jouw ontspanning zijn essentieel in het goed in slaap vallen. Daarnaast zorgt veel afwisseling in slaapplek ook vaak voor onrust.

-        Dag en nacht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zorg voor regelmatige ontspanning gedurende de dag door bijvoorbeeld vaker je telefoon weg te leggen, even te wandelen of een uurtje te sporten. Zoals Aline aangeeft in de WELL-CAST is het van belang om ontspanning te integreren in je dagelijkse routine.

Een momentje voor jezelf

Naast de dagelijkse momentjes is het belangrijk om op z’n tijd een uitgebreider moment te nemen om volledig tot rust te komen. Bij Thermae 2000 kun jij even helemaal offline gaan en ontspannen om jezelf voor te bereiden op een goede nachtrust. Naast ons uitgebreide aanbod aan Massages, kun je tijdens een Mindfulness sessie of Klankschaalmeditatie even helemaal ontsnappen aan de dagelijkse sleur.

Hypnocare - Slaapproblemen

Ervaar jij slaapproblemen die je dagelijkse activiteiten in de weg staan? Probeer dan eens onze HypnoCARE Slaapproblemen sessie die ervoor zorgt dat je gemakkelijker in slaap komt en in de ochtend fris en uitgerust aan de dag kunt beginnen. Voor meer informatie klik hier of neem contact op via onze contactpagina.

WELL-CAST ZOMEREDITIE

De WELL-CAST by Thermae 2000 neemt je deze zomer mee in het belang van ontspannen. Wat gebeurt er met je lijf als je lange tijd doorgaat zonder een broodnodige pauze te nemen? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens deze gloednieuwe podcast serie. Wekelijks schuift er een expert aan die je in een half uur meeneemt in zijn of haar verhaal omtrent gezondheid, leefstijl en vitaliteit. Ideaal voor tijdens een wandeling of een momentje voor jezelf.

Luister al onze WELL-CAST afleveringen terug op Spotify en abonneer je op ons Youtube kanaal om altijd op de hoogte te zijn van de laatste aflevering. Heb je genoten van het luisteren of heb je iets nieuws opgestoken? Laat het ons weten door een review achter te laten op Google.


Terug