Lekker slapen? Dat doe je zo!

31 mei 2017

1. Verfris je slaapkamer

Zorg dat je slaapkamer opgeruimd en lekker fris is. Dit creëert een goede luchtkwaliteit, waardoor je veel meer uit je slaap zult halen. Het is trouwens ook belangrijk dat je kamer écht donker is. Zelfs het kleinste lichtje kan je slaapkwaliteit namelijk al negatief beïnvloeden. Leg je smartphone dus, hoe verleidelijk het ook is, niet naast je bed!

2. Drink slim

Wat je overdag drinkt, heeft mogelijk tot diep in de nacht effect op je lichaam. Alcohol helpt je bijvoorbeeld om sneller in slaap te vallen, maar het zorgt er ook voor dat je minder uit je slaap haalt. Dit geldt ook voor cafeïne uit bijvoorbeeld zwarte thee, cola en energiedrank. Drink daarom liever kruidenthee of water voor het slapengaan.

3. Snoep verstandig

Heb je ’s avonds zin in iets lekkers? Hoe lekker die zak chips ook is, je kunt hem beter laten liggen. Je lichaam moet dan namelijk laat op de avond nog hard aan het werk om de chips te verteren. Kies liever voor producten die licht zijn en/of melatonine bevatten. Dit is een stofje dat je slaap verbetert. Je vindt melatonine onder meer in bananen en walnoten.

4. Zorg voor rust

Het klinkt logisch: als je je rustig voelt, dan zul je ook rustig slapen. Maak je hoofd dus leeg, bijvoorbeeld door te sporten. Doe dit ’s middags of aan het begin van de avond en je zult zien: je valt als een blok in slaap. Je bent nu immers niet meer alleen psychisch, maar ook lichamelijk moe. Verder kun je onder meer ademhalingsoefeningen of aan mindfulness doen om rustig te worden. Als je mindfulness (beter) wilt leren toepassen in je dagelijks leven, dan is de workshop Mindfulness van Thermae 2000 een aanrader!

5. Schrap dat middagdutje

Hoe verleidelijk het ook is om ’s middags even lekker je bed in te duiken, doe het liever niet. Het dag- en nachtritme van je lichaam raakt dan in de war, met als gevolg dat je ’s avonds vaak lastiger in slaap komt. Wil je toch graag een dutje doen? Doe dit dan maximaal 20 minuten. Zo’n powernap is minder slecht voor je lichaam en geeft je toch nét dat steuntje in de rug om weer door te gaan.

Slaap lekker!


Terug