Kom heerlijk tot rust met een digitale detox

28 juni 2017

Ben jij verslaafd aan je mobieltje?

Uit recent onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat een kwart van de Nederlanders van zichzelf vindt dat hij te veel tijd besteedt aan mobiele apparaten, zoals een smartphone, laptop of tablet. Eén op de vijf omschrijft zichzelf zelfs als ‘verslaafd’. Ik vind mezelf niet verslaafd, maar betrap me er wel op dat ik erg veel op mijn smartphone kijk. Waarom doe ik dit eigenlijk?

Wat mijn smartphone zo verleidelijk maakt

Ik concludeer dat ik mijn telefoon vooral gebruik uit automatisme, maar ook omdat ik me verveel en bereikbaar wil zijn. Als ik even niets te doen heb, dan pak ik gelijk mijn smartphone om de tijd te verdrijven. Daarnaast verbindt het me met de wereld. De recentste nieuwtjes en al mijn vriend(inn)en zijn altijd en overal binnen handbereik.

Missie Vaker Offline

Ik geef toe: écht gelukkig word ik niet van sociaal contact via een beeldscherm. Het is fijner om met mensen af te spreken en hen in het echt te zien. Ook hoef ik niet altijd te weten wat er speelt in de wereld. Ik wil mijn smartphone dan ook minder gebruiken, maar hoe kun je vaker offline zijn als je gewend bent aan een online leven?

De afgelopen tijd heb ik geprobeerd om mijn smartphonegebruik te verlagen. Onderstaande tips hebben me hierbij geholpen. Je kunt de tips natuurlijk ook gebruiken voor je tablet of laptop.

 1. Begin klein. Leg je smartphone eerst een avond weg , daarna ben je een dagje offline, daarna een weekend, enzovoorts.
   
 2. Zet een echte wekker. Zo kijk je ’s ochtends niet meteen op je telefoon.
   
 3. Zet notificaties, bijvoorbeeld van WhatsApp of e-mail, uit. Ik heb me verbaasd over hoeveel rust en productiviteit me dit geeft!
   
 4. Maak een schema met vaste tijdstippen waarop je je berichten checkt, bijvoorbeeld een keer in de ochtend, een keer in de middag en een keer in de avond.
   
 5. Download een app, zoals Unroll.me, die al je nieuwsbrieven in één mail zet. Je krijgt dan nog maar één nieuwsbrief per dag.
   
 6. Focus je op je gesprekspartner(s). Je zult je verbazen wat voor leuke, gezellige en mooie gesprekken jullie eigenlijk voeren. Daar kan geen YouTube filmpje of Instagram foto tegenop!
   
 7. Neem deel aan de Gezond & Relax groepskuur bij Thermae 2000 (volgende startdatum: 10 juli). Tijdens dit 3-daagse verblijf leer je alles over een gezonde en ontspannen leefstijl (zonder smartphone, laptop of tablet!). Je krijgt begeleiding, activiteiten en heerlijke behandelingen, die je helpen om je nieuwe levensstijl ook thuis toe te passen.

Mijn digitale detox heeft me vooral veel rust in mijn hoofd én vrije tijd gebracht. Verrassend hoeveel tijd je overhebt als je je thuis en op je werk niet telkens laat afleiden door je telefoon. Je bent veel sneller klaar met klusjes en hebt hierdoor meer tijd voor leuke dingen. Verder heb ik meer aandacht voor wat er om me heen gebeurt. Zo weet ik nu dat ik iedere dag langs een prachtig uitzichtpunt rijd, terwijl me dit nog nooit eerder was opgevallen.

Ik hoop dat jouw digitale detox je net zo goed bevalt. Veel succes!


Terug