Genieten met een zachte G tijdens het Limburgs opgietweekend

14 juni 2017

Heet, heter, heetst

‘Ik denk dat we niet zoveel verschil zullen merken tussen de buitentemperatuur en de temperatuur in de sauna,’ grapt mijn vriend. We bekijken de weersverwachting voor het weekend, waarin we het Limburgs opgietweekend van Thermae 2000 gaan bezoeken. Naar verwachting stijgt de temperatuur dan tot boven de 30 graden! Dit maakt ons niet uit. Weer of geen weer, in de sauna gaan is altijd fijn. Bovendien kunnen we tussendoor afkoelen in het koude zwembad of onder de douche. Dit is niet alleen verkoelend, maar ook nog eens heel goed voor je huid en bloedsomloop. Laat het Limburgs opgietweekend maar komen!

Fins én gezond

Een opgieting is een Fins ritueel, dat plaatsvindt in een sauna. Een saunameester giet dan water en verschillende geuroliën over de warmtebron van de sauna. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid in de sauna versterkt. Je lichaam reageert op de vochtige lucht door je lichaamstemperatuur te verhogen. Je warmt dus lekker op. Bovendien zijn opgietingen heel gezond, want ze stimuleren je doorbloeding en ze voeren afvalstoffen af. Er vinden altijd (mini) opgietingen plaats bij Thermae 2000. Ieder laatste volle weekend van de maand organiseert Thermae 2000 daarnaast een Limburgs opgietweekend. Er zijn dan naast de reguliere activiteiten een aantal speciale opgietingen met een Limburgs tintje.

Limburgse honing opgieting

Het maakt niet uit of je nu op zaterdag of op zondag naar het opgietweekend komt, want het programma is op beide dagen hetzelfde. Mijn vriend en ik gaan op zondag. Allereerst bezoeken we een mini opgieting in de Pÿorä sauna. Bijzonder aan deze opgieting is dat je een bekertje met echte Limburgse honing krijgt, waarmee je je van top tot teen kunt insmeren. Dit zorgt voor een zachte huid. Bovendien is het insmeren heel leuk om te doen! De mini opgieting is ideaal om je dagje sauna mee te beginnen, want het duurt maar ongeveer 10 minuten. Zo kan je lichaam goed wennen aan de warmte.

Afkoelen met crushed ijs

In de buitensauna zijn er uitgebreidere opgietingen. Ook is de luchtvochtigheid tijdens deze opgietingen hoger dan tijdens de mini opgietingen. De saunameester verspreidt de damp dan namelijk extra goed door middel van een waaier en/of een handdoek. Ik moet bekennen: de warme, vochtige lucht is even wennen, maar na een tijdje is het aangenaam. Wat ook prettig is, is het ijs dat je in de pauze van de opgietingen krijgt. Hiermee kun je niet alleen even afkoelen; het stimuleert ook je doorbloeding. Bovendien krijg je in de pauze telkens een ander Limburgs hapje of drankje, dat past bij de geur van de opgieting. We krijgen bijvoorbeeld de ene keer kamillethee, dan weer pruimenvlaai en de derde keer krijgen we Geulhemmer grottenham. Heerlijk!

Misschien leuk om te weten: het weer is halverwege de middag totaal omgeslagen, maar dit heeft geen invloed gehad op het programma. Aan het einde van de dag kijken mijn vriend en ik dan ook terug op een middag waarop we gastronomisch, gezond, maar vooral met een grote G hebben genoten.

 


Terug