Een reinigende en kalmerende massage uit India

19 april 2017

Lief voor mijn lijf

Ik heb als tekstschrijver misschien wel de mooiste baan ter wereld, maar er zitten ook nadelen aan. Ik heb immers, net als veel andere Nederlanders, een echt ‘zitberoep’. Dat kan erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Onderzoekers noemen zitten niet voor niets het nieuwe roken. En hoewel ik regelmatig sport en minstens een half uur per dag beweeg, merk ik dat mijn lichaam steeds vaker protesteert als ik lang achter mijn laptop heb gezeten. Hoog tijd om eens lief te zijn voor mijn lijf! Daarvoor is een massage natuurlijk heel geschikt.

Een bijzondere massage

Niet lang daarna sta ik, gehuld in bikini en badjas, nieuwsgierig te wachten bij de informatiepost van Thermae 2000. Ik heb de Ayurvedische massage geboekt. Ik heb voor deze massage gekozen omdat het niet alleen reinigt en kalmeert, maar ook ontspant en zelfs geneest. Zo helpt de massage bij rugklachten, stress, hoofdpijn, spierspanning en nog veel meer. Mijn hele lichaam – van haarkruin tot kleine teen – zal 50 minuten lang worden gemasseerd met een warme kruidenolie. Heerlijk! Is het al zover?

Groentje in massageland

Ik moet bekennen: ik ben nogal een groentje in massageland. Tot aan de Ayurvedische behandeling ben ik nooit verder gekomen dan de massages van de fysiotherapeut. Deze vond ik stiekem, ondanks hun noodzakelijke karakter, best prettig. Maar deze behandeling wordt een heel ander verhaal. Een Ayurvedisch verwenverhaal! Voor de massage neem ik plaats op een zachte massagetafel in een lichte rustruimte. Zodra de eerste olie over mijn haar en huid stroomt, weet ik: dit wordt genieten…

Weg van de buitenwereld

In de 49 minuten die volgen, lijkt de buitenwereld even heel ver weg. Geen enkel lichaamsdeel ontkomt aan de kruidenolie en de professionele massagetechnieken van mijn masseuse. Soepel glijden haar handen over mijn ledematen. Ze drukt, strijkt, kneedt, hakt en cirkelt dan weer hard, dan weer zacht. De Ayurvedische massage bevat veel repeterende bewegingen, maar verrast toch telkens weer. Door mijn hele lichaam ontdek ik ‘nieuwe’ spieren.

Na de behandeling voel ik me zacht, energiek en prettig. Mijn hele huid tintelt. Net alsof mijn lichaam tegen me zegt: ‘Hé, dankjewel! Dat was precies wat ik nodig had...’


Terug