De zin en onzin van massages
11 februari 2021
Nu we met zijn allen thuis zitten, is ontspanning en aandacht voor jezelf meer dan belangrijk. Waar je normaal een saunadag plant om even bij te komen van de dagelijkse drukte, is dat nu even niet mogelijk. Daarom brengt Thermae 2000 een stukje wellness en vitaliteit naar jou thuis met WELL-CAST, de podcast over wellness, well-being, gezondheid en vitaliteit.
Deze week spraken we met collega Davey over de zin en onzin van massages. Want hebben massages nou echt effect op lichaam én geest? Kan je ook zelf masseren? Lees verder en kom er snel achter!
Davey onthult fabels en feiten over massages
1. Een massage heeft pas zin als het pijn doet
“Fabel. Het hangt af van het doel van de massage: wil je een ontspannende massage of wil je liever een stimulerende massage? Neem de Lotusmassage, welke een holistische insteek heeft en daardoor heel ontspannen is. Daar tegenover staat de wellness massage die vaak wat steviger gegeven wordt en naast ontspanning ook gericht is op het verhelpen van eventuele klachten zoals knopen in je schouders.”
2. Van massages slaap je beter
“Feit. Een massage heeft effect op verschillende hormoonlevels. Neem het gelukshormoon of knuffelhormoon, die verhoogt door simpelweg de aanraking van de handen op je lichaam. Ook reduceert het stresshormonen, waardoor je uiteindelijk een stuk beter slaapt. Dat merk je doordat je vaak wat rozig wordt of zelfs in slaap valt tijdens de massage!”
3. Een massage zorgt voor de afvoer van afvalstoffen
“Feit. Tijdens een massage worden de (zachte) spierweefsels ingedrukt waardoor de doorbloeding van de huid gestimuleerd wordt. Hierdoor gaan de lymfevaten openstaan en kunnen afvalstoffen goed afgevoerd worden. Bijvoorbeeld bij een knoop in je schouder.”
4. Als ik nergens last van heb, heb ik ook geen massage nodig
“Fabel. Massage is vaak juist een preventief middel om het lichaam in de meest optimale staat te houden, en werkt bijvoorbeeld om stressklachten te voorkomen. Ik zou massage eigenlijk altijd adviseren om bij te dragen aan mentale ontspanning.”
5. Als je zwanger bent, kan je je niet laten masseren
“Fabel. Er zijn specifieke zwangerschapsmassages, en tevens kunnen de meeste massages aangepast worden voor een zwangere vrouw. In sommige gevallen zou ik een massage júist adviseren, om bijvoorbeeld te ontspannen en slaapproblemen aan te pakken.”
Zelf masseren?
Nu het vanwege de maatregelen niet mogelijk is om een massage te nemen, is het een goed idee om thuis zelf aan de slag te gaan, bijvoorbeeld met je partner. Davey’s advies: “Doe het met aandacht, creëer de juiste setting en neem de tijd voor elkaar!”
TIP! Maak er dit jaar je Valentijnsdate van en volg onze Massage Workshop via Zoom. Leer vanuit thuis de fijne kneepjes van het vak en pas samen direct de technieken toe.
Terug