De eerste twee helden

27 oktober 2021

In 1989 werd Thermae 2000 opgericht als kuuroord bovenop de Cauberg in het toeristische dorpje Valkenburg in Limburg. Maar door wie werd het eigenlijk opgericht? En hoe is het ontstaan? In deze blog vertellen we je hier meer over.

Van fysiotherapeuten naar ondernemers

De heer Jaspars is opgegroeid in een familie waar zorg voor anderen met de paplepel ingegoten werd. Beide ouders en oudste broer waren namelijk huisarts,maar de inspiratie om fysiotherapeut te worden kwam van zijn tante. Vanwege haar reuma werd zij geregeld behandeld door een fysiotherapeut. Jaspars zag dat dit wonderen deed voor de klachten van zijn tante en besloot: dit wil ik ook.

Na enige tijd werkzaam te zijn als fysiotherapeuten, besluiten Jaspars en zijn collega, dhr. Verschuur, te emigreren naar Portugal. Ze zijn daadwerkelijk ook naar Portugal gegaan en namen Portugese les, maar toen ze erachter kwamen dat de ziekenfondsen hier nog armoediger waren dan in Nederland hield het al gauw op. En maar goed ook. Anders was Thermae 2000 op de Cauberg er waarschijnlijk nooit geweest.

Na terugkomst in Nederland wilde Jaspars een Romeinse thermen oprichten in een parochie in Maastricht. Echter, zag de gemeente dit niet zitten. Waar zouden de gasten dan moeten parkeren? En hoe moet dat dan met het water? Vanuit alle kanten werd hij tegengewerkt, totdat de heer Verschuur met de prachtige plek in Valkenburg kwam. Gemeente Valkenburg was namelijk nog opzoek naar een opvulling voor het topje van de Cauberg, waar vroeger een dierentuin gevestigd zat.

Waar het allemaal begon

De eerste twee helden van Thermae 2000, Marcel Jaspars en Mijndert Verschuur, begonnen vervolgens hun avontuur op de Cauberg als twee fysiotherapeuten die ervan overtuigd waren dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

De ontdekking van het heilzame water dat zich in de Cauberg bevindt ontvlamde een droom, die in 1989 werkelijkheid werd. Hoewel ze maar tot 400 meter mochten boren, wisten ze de bron op 381 meter diepte al aan te boren. Dit onderaardse meer strekt zich uit tot in de oude vulkanische gebieden in Duitsland. Het oergezonde water uit deze bronnen is circa 40.000 jaar afgesloten geweest van de meteorologische kringloop en daarmee niet blootgesteld aan allerlei verontreinigingen. De bron is, zover bekend, het enige stromende water ter wereld dat geen cesium radioactiviteit bevat. Het strenge Duitse predicaat vermeldt niet voor niets Ursprünglich rein –een cum laude voor water.

Naast de sauna’s, zwembaden en whirlpools werd er in 1993 een 4-sterren hotel aangebouwd en in 2010 richtte Thermae 2000 een lifestyle afdeling op die gasten adviseert en begeleidt op het gebied van voeding, beweging en ontspanning zowel lichamelijk als geestelijk. Thermae 2000 is daarmee als het ware een bron van goed leven. 
 

Wist je dat? De naam Thermae 2000 is ontstaan uit de namen van de oprichters. De voornamen ‘Marcel’ en ‘Mijndert’ beginnen allebei met een M, wat het Latijnse cijfer1000is. De twee oprichters zorgen samen dus voor ‘2000’ als aanvulling op ‘’Thermae’’ (=badhuis).

 


Terug